Kontrollplan för bygg


Vid byggnation krävs, beroende på byggnationens omfattning, en kontrollplan

Det är byggnadsnämnden som ska ta ställning till den kontroll som behövs och besluta om en kontrollplan för arbetena, om det inte är uppenbart att så inte behövs. Förslag till kontrollplan skall inlämnas i samband med ansökan om lov. Kontrollplanen skall innehålla fastighetsbeteckning, fastighetsadress, diarienummer, sökandes namn samt kontrollansvariges namn. Därefter skall de aktiviteter som sökande avser att kontrollera ställas upp i tabellform med kolumner för signatur och datum.

I beslutet om kontrollplan ska nämnden ange, förutom vilken kontroll som ska utföras, vilka anmälningar i olika skeden som ska göras och vilka intyg och övriga handlingar som ska skickas in till byggnadsnämnden. Beslut om kontrollplanen ska fattas vid byggsamrådet eller så snart som möjligt därefter.


Kontrollansvariges roll

En kontrollansvarig är byggherrens förtroendeman. Kontrollansvariges roll är att vara rådgivare och bollplank då projektet skall organiseras och styras. Den kontrollansvarige ser också till att kontroller och besiktningar utförs enligt kontrollplanen och ska närvara vid dessa besiktningar och kontroller. Rollen innebär även att fungera som pådrivare så att alla aktiviteter enligt kontrollplanen genomförs på ett godtagbart under hela byggtiden.


Utfärdande av slutbevis

När byggherren uppfyllt sina åtaganden enligt kontrollplanen, och byggnadsnämnden inte funnit skäl att göra något ingripande, ska nämnden utfärda ett slutbevis. Om byggnadsnämnden däremot anser att det brister i förutsättningarna att utfärda ett slutbevis, ska nämnden ta ställning till i vilken omfattning byggnaden får användas innan bristerna avhjälpts.


På Kvalitetsdokument.se kan ni köpa vår Kontrollplan mall.

Fler artiklar

Leverantörsbedömning

Leverantörsbedömning är avgörande för att säkerställa hög kvalitet och nöjdare kunder

Patientsäkerhetsberättelse

Varje år ska en patientsäkerhetsberättelse tas fram innan den 1 mars. Som vårdgivare ska ni kunna redovisa er berättelse och lämna ut den på önskemål från extern part. Vi har en mall som ni kan använda er av för att skapa er årliga sammanställning.

Miljöpolicy

Skapa er egen miljöpolicy

Kvalitetspolicy

Kvalitetspolicy är en del av ett kvalitetsledningssystem som skall spegla företagets syn på kvalitet.

Kvalitetsplan, miljöplan och arbetsmiljöplan

Kvalitetsplan är ett krav vid totalentreprenad, utförandeentreprenad och underentreprenad som du ska kunna visa upp. Varför måste man ha en kvalitetsplan?

Kvalitetsledning

Vad är Kvalitetsledning? Jo det är när man har ett system för att leda styrningen av ens företag och organisation.

Kundtillfredställelse

Ska man kvalitetssäkra sin verksamhet enligt ISO 9001:2015 så är det ett krav att man årligen tar reda på vad kunderna tycker om era produkter, tjänster och om er som företag.

Kontrollplan för bygg

Vid byggnation krävs, beroende på byggnationens omfattning, en kontrollplan

Kalibrering

De som är certifierade enligt ISO 9001:2015 känner också till att det finns krav på rutin för kalibrering om detta krav inte kan bortskrivas. Det är naturligtvis mycket viktigt att all mätutrustning som används i företaget visar rätt mätresultat. För att säkerställa detta, skall man upprätta en arbetsbeskrivning för hur utrustningen skall hanteras och användas. Vilka mätverktyg som måste kalibreras beror på företagets verksamhet och på kundens krav.

Egenkontroll för bygg och andra verksamheter 

En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är också ett verktyg för att se till att företaget lever upp till miljöbalkens grundläggande krav på resurshushållning och hänsyn till hälsa och miljö.

Dokumentstyrning

Hantera alla era dokument med Quality Works

Avvikelserapport

Använd en avvikelserapport och en programvara för avvikelsehantering när du ska kvalitetssäkra er verksamhet och certifiera ert ledningssystem.

Arbetsmiljöplan

Såhär kan du upprätta en enkel arbetsmiljöplan på egen hand. Ta hjälp av vår mall och fokusera på era risker och utse en arbetsmiljöansvarig.